Vos
poèmes

Poésie Française : 1 er site français de poésie

Vos<br>poemes
Offrir
ce poème

Pierre Fernand CRASSET MAUVIEL

Het kind en de oorlog

Voor mij nog als kind was de oorlog een spel
Toen op een dag me grootmoeder vertelde
Tussen ‘t frans leger en pruisische horden
Was in veertien Maissin inzet geworden.

Van die dag vol glorie, haar vuurdoop voorwaar
Sprak z’over de gruwel van ’t dagelijks gevaar
Haar vrees voor altijd van ‘t soldatengedruis
De marteling van burgers, de brand in hun huis

Nu blijft mij nog de kalvarie en kruisen
Uit Le Tréhou, van bretoenen en pruisen
Hier in Le Spyhou, de rustplaats der doden

De woorden van grootmoe, haar oeroude vrees,
Die dag was voor haar geen toneelvoorstelling
Bij mij als man, ‘n niets wekt hun herinnering.

Vertaling : Jack Carels
Vertaling van het gedicht :
« l’enfant et la guerre »
Van Pierre Crasset uit Maissin